Ghiduri de studiu si strategii


*
index * search * visitor center *

Ghiduri de studiu si strategii Cum sa ganditi ca un geniu

Primul si ultimul lucru care
i se cere unui geniu este
sa iubească adevărul

Goethe

"Chiar daca nu eşti un geniu poţi folosi aceleaşi strategii ca Aristotel sau Einstein pentru a declanşa puterea creatoare a mintii si pentru a-ti planifica mai bine viitorul"

Următoarele opt strategii va īncurajează sa ganditi productiv si nu reproductiv pentru a găsi soluţii la probleme. Aceste strategii sunt similare cu felul in care au gāndit geniile creatoare din arta, stiinta si industrie de-a lungul istoriei.

1. Priviţi o problema in mai multe feluri si gasiti noi perspective pe care nimeni altcineva nu le-a găsit (sau publicat!)

Leonardo da Vinci credea ca pentru a cunoaşte forma unei probleme trebuie sa īncepi prin a invata cum sa o restructurezi prin metode diverse. Era de părere ca prima perspectiva asupra unei probleme este prea subiectiva. Adesea, problema in sine este reconstruita astfel īncāt devină una cu totul noua.

2. Vizualizaţi!

Cānd Einstein se gāndea la o problema a găsit necesara formularea acesteia in cat mai multe feluri cu putinţa inclusiv reprezentarea prin diagrame. Astfel vizualiza soluţiile si credea ca numerele si cuvintele ca atare nu joaca un rol important in procesul gāndirii sale.

3. Produceţi! O caracteristica de baza a unui geniu este productivitatea.

Thomas Edison deţinea 1.093 patente. Si-a asigurat propria productivitate prin faptul ca si-a acordat sie si asistenţilor şai idei. Intr-un studiu ce cuprinde 2.036 oameni de stiinta de-a lungul istoriei Dean Keith Simonton de la Universitatea din California pe Davis a găsit ca cei mai respectaţi oameni de stiinta au produs nu doar lucrări de referinţa ci si multe lucrări "proaste". Nu le era teama sa dea greş sau sa producă mediocritati.

4. Incercati combinaţii noi. Combinaţi si recombinaţi idei, imagini si gānduri in combinaţii diferite indiferent cat de neobişnuite sau ciudate ar părea.

Legile ereditatii pe baza cărora stiinta moderna a geneticii se bazează se datorează călugărului austriac Grego Mendel care a combinat matematica si biologia pentru a crea o noua stiinta.

5. Formaţi noi relaţii; faceţi conexiuni intre subiecte diferite.

Da Vinci a forţat o legătura intre sunetul unui clopot si a unei pietre ce loveşte apa. Aceasta i-a dat ocazia sa inteleaga faptul ca sunetul calatoreste in unde. Samuel Morse a inventat staţii pentru semnale telegrafice.

6. Ganditi in opoziţie.

Fizicianul Niels Bohr credea ca daca apropii lucruri care se opun si apoi anulezi gāndurile, mintea ta se deplasează spre alt nivel. Abilitatea sa de a-si imagina lumina ca particula si ca unda a dus la concepţia sa asupra principiului complementaritatii. Anularea gāndului (logicii) poate oferi mintii dvs. ocazia sa creaţi o noua forma.

7. Ganditi metaforic.

Aristotel considera metafora drept un semn al geniului si credea ca omul care avea capacitatea de a percepe similaritatile intre doua zone separate de existenta si de a le corela era o persoana deosebita.

8. Pregatiti-va pentru şansa.

Ori de cate ori īncercam sa facem ceva si eşuam ajungem sa facem altceva. Acesta este primul principiu al unui accident creativ. Eşecul poate fi productiv doar daca nu ne concentram asupra sa ca asupra unui rezultat neproductiv. In schimb, analizam procesul, componentele acestuia si cum putem sa le schimbam pentru a ajunge la alt rezultat. Nu va intrebati "De ce am eşuat?" ci mai degrabă "Ce am creat?"

Adaptare cu permisiune din partea: Michalko, Michael, Gāndind ca un geniu: Opt strategii folosite de supra creativi, de la Aristotel si Leonardo pana la Einstein si Edison. (New Horizons for Learning) aşa cum poate fi găsita la http://www.newhorizons.org/wwart_michalko1.html, (15 Iunie, 1999) Acest articol a apărut prima data in THE FUTURIST, Mai 1998

Michael Michalko este autorul Thinkertoys (A Handbook of Business Creativity), ThinkPak (A Brainstorming Card Set), si Cracking Creativity: The Secrets of Creative Geniuses (Ten Speed Press, 1998).Ghiduri de studiu si strategii | Study Guides and Strategies este un site creat de Joe Landsberger as un educativ public serviciu.  Este un site menţinut in colaborare depasind granitule naţionale si instituţionale si a fost revizuit recent pe data de September 11, 2012 .  Se acorda permisiunea de a copia, adapta, printa, transmite, si distribui Ghidurile de studiu in circumstanţe educaţionale care sunt de folos celor care vor sa invete. Pe WWW, insa, va rog realizaţi legătura spre acest site in loc sa publicaţi pagina pe site-ul dvs. īntrucāt paginile sunt modificate si imbunatatite frecvent in concordanta cu cercetarea educaţionala. Nu este obligatoriu sa realizaţi legătura spre acest site. Contribuţii si traduceri adiţionale sunt binevenite. 

Traducere de Carmen Mardiros, Mardiros Internet Marketing, Bucureşti, Romānia.

Contact: Feedback & comments;
Edit, suggest, translate, illustrate...